Çalışma Alanlarımız
08. Uluslararası Ticaret Hukuku ve Aihm
Uluslararası Ticaret Hukuku ve Aihm
Uluslararası ticaret hukuku, ülkeler arasında gerçekleşen ticaret faaliyetlerini düzenleyen hukuk dalıdır. Bu hukuk dalı, uluslararası ticari sözleşmeler, ticari kurallar, ticaret belgeleri, işlem süreçleri ve ticari uyuşmazlıklar gibi pek çok farklı konuyu kapsar. Uluslararası ticaret hukuku, özel hukuk, kamu hukuku ve uluslararası kamu hukuku olmak üzere üç farklı hukuk alanında yer alan kurallardan oluşur.
Uluslararası ticaret hukukunun gelişimi, Orta Çağ'dan günümüze kadar üç aşamada incelenir. İlk aşama, lex mercatoria (tacirlerin hukuku) olarak adlandırılan ve ticaret yapan tacirlerin arasındaki ilişkiye uygulanan bir tür teamül hukukudur. Bu hukuk türü, uluslararası nitelikte olması, temel kaynağının ticari teamüller olması, yargıçlardan ziyade tacirlerin uygulaması, temelinde hakkaniyet ilkesinin yatması ve noterlik faaliyetleriyle evrensel nitelik kazanmasının artmış olması gibi beş temel özelliğe sahiptir¹. İkinci aşama, 18 ve 19. yüzyıllarda yaşanmıştır. Bu aşamada, ulus devlet yapılanmasının etkisiyle uluslararası ticari ilişkilerin iç hukuk kurallarıyla düzenlendiği görülmektedir. Bununla birlikte, sözleşme özgürlüğü ve mülkiyet hakkı gibi lex mercatoria temel ilkeleri de bu dönemde korunmuştur¹. Üçüncü aşama, II. Dünya Savaşı sonrasında oluşan yeni ekonomik düzen içerisinde gerçekleşmiştir. Bu aşamada, uluslararası ticaretin önündeki kamusal engeller kaldırılmaya çalışılmıştır. Bu kamusal engellerin başında ise gümrük vergileri ve standartlar gibi tarife dışı engeller gelmektedir.
Uluslararası ticaret hukuku, ticaret ile ilgili hukuki sorunları çözmek için çeşitli yöntemler sunmaktadır. Bunlardan biri tahkimdir. Tahkim, tarafların ticari anlaşmazlıkları çözmek için kullanabileceği alternatif bir uyuşmazlık çözüm yoludur. Taraflar, anlaşmazlığın çözümünü bağımsız ve tarafsız bir üçüncü kişiye (tahkimciye) bırakarak, mahkemelerden uzaklaşıp daha hızlı ve esnek bir sonuç almayı amaçlar. Uluslararası ticaret hukuku ayrıca, ticaretin birçok farklı unsuru için standartlar belirler. Örneğin, Uluslararası Ticaret Odası (ICC) tarafından yayınlanan INCOTERMS 2020, uluslararası ticarette kullanılan teslim ve risk transferi kurallarını belirler. Bu kurallar, tüm dünyada ticaretin daha anlaşılır ve standart bir şekilde yürütülmesine yardımcı olur.

22 Yıllık Tecrübe ve Uzmanlık
Çözüm Odaklı Yaklaşım
Avukatlık meslek ilkelerine uygun şekilde çalışan ve sınırlı sayıda müvekkile hizmet sunan Çakmak Legal, sunduğu hizmetin açık, şeffaf, hızlı ve etkili olması gerektiğine olan inanç ve bilinçle, müvekkil bilgi gizliliği ve güvenliğini esas alarak faaliyetlerini yürütmektedir.